Shared hosting eller cloud: forskjeller og fordeler (2025)

Hvilken hostingløsning er best når du skal velge hvor nettstedet ditt skal lagres? Vi går gjennom forskjellene, presenterer fordeler og detaljer du bør huske på.

Shared hosting eller cloud - vad ska du välja?
  1. Shared hosting eller cloud – gode valg av ulike grunner
  2. Shared, delt – eller bare hosting
  3. 3 grunner til å vurdere shared hosting
  4. Cloud hosting og skyløsninger
  5. 3 grunner til å vurdere nettskyen
  6. Viktige punkter å merke seg om skyløsninger
  7. … så hva bør du velge?

Et webhotell, eller hostingfirma (kjent som webhotell), tilbyr flere former for hosting som finnes for å dekke de ulike behovene til nettsteder. Det finnes mange alternativer: shared hosting, VPS (virtuell privat server), skyløsninger, dedikert server, managed server, WordPress-hosting. Du har sikkert allerede lagt merke til at det ikke er det enkleste å velge riktig.

Som nettstedseier ønsker du at nettstedet ditt skal være så raskt som mulig. At oppetiden er stabil. At nettstedet er sikkert og at dataene dine er lagret i trygge hender.

Så hvilken form for hosting gjør disse tingene best?

Shared hosting eller cloud – gode valg av ulike grunner

To av de vanligste alternativene som er tilgjengelige i dag, er shared hosting og cloud hosting. De andre alternativene nevnt ovenfor kan være minst like gode eller enda bedre, avhengig av dine behov. Men de to vi fokuserer på i dette innlegget, er ofte de mest populære alternativene. Det er et godt sted å starte når du leter etter hvilken hosting som passer best for deg.

Det er flere grunner til det.

Shared, delt – eller bare webhotell

Det vanligste alternativet på markedet for serverhosting i dag er å legge nettstedet ditt på et webhotell. Det er dette som kalles delt hosting eller shared hosting. Det fungerer også å si webhotell, kort og godt. Kjært barn har mange navn.

Hvis du bruker et webhotell, får du og nettstedet ditt en plass på en server. Du deler serverens kapasitet, lagringsplass og ytelse (CPU, RAM, IOPS osv.) med de nettstedene som også har valgt delt hosting. Du har rett og slett virtuelle naboer!

Det betyr at dere påvirker hverandre i «nabolaget», dvs. på den serveren dere befinner dere på. Hvis for eksempel en av naboene dine får uvanlig mye trafikk under en Black Friday-kampanje, kan det teoretisk sett påvirke hvor raskt nettstedet ditt lastes inn.

Både minne og lagringsplass er stor selv i våre minste delte hostingalternativer, og det finnes flere nivåer av hostingkontoer. Du får ulike funksjoner avhengig av hva som passer dine behov. Som et eksempel bruker kundene våre i gjennomsnitt mindre enn 3 GB RAM.

3 grunner til å vurdere shared hosting

  • Webhotellet tar seg av driften. Det kan være komplisert og vanskelig med alt som må tas hånd om for at et nettsted skal fungere optimalt. Derfor kan det være fint å la noen andre ta seg av det for deg. Webhotellet sørger for at serverne er så raske som de kan være, at sikkerheten hele tiden er oppdatert og at du får support når du trenger det. Alt for at du skal få en best mulig opplevelse og kunne fokusere på det du gjør best. Fint, ikke sant?
  • Det er kostnadseffektivt: Sammenlignet med en intern skyløsning (mer om det nedenfor) er prisbildet mer oversiktlig og lavere når du velger delt hosting. Hvorfor er det slik? Jo, det du betaler for, deler du med andre webhotellnaboer, noe som betyr at du også deler kostnadene.
  • Du kan spare tid: I tillegg til å sørge for at hygienefaktorer som hastighet og sikkerhet fungerer, må du med din egen sky installere alt selv og holde alt oppdatert. Det gjør det hele litt mer komplisert. Med webhotell får du flere fordeler som sparer deg for verdifull tid. Vi tilbyr for eksempel 1-klikk-installasjon av over 450 applikasjoner som WordPress og WooCommerce.

Noe du må huske på med delt hosting

Det er begrenset hvor mye ressurser nettstedet ditt kan trekke på med et webhotell. Nettopp fordi du deler ressurser med andre, påvirkes nettstedet ditt ikke bare av din egen bruk. Dette kan være begrensende avhengig av hvor du velger å lagre nettstedet ditt (det finnes imidlertid tillegg som kan overkomme denne begrensningen, for eksempel ved å skalere opp ressursene dine når situasjonen krever det). Våre hosting-servere er bevisst dimensjonert per nettsted for å garantere samme hastighet, uavhengig av trafikk og belastning fra andre nettsteder.

Fordi vi tar oss av driften av serverne dine, betyr det at du har mindre kontroll over muligheten til å gjøre tilpassede endringer som er helt skreddersydd for din virksomhet. Med unike behov kan det være behov for unike løsninger, noe som er begrenset med en webhotellkonto.

Cloud hosting

Skyhosting og skyløsninger

Ønsker du å kunne tilpasse serverne dine selv, skalere opp og ned etter eget ønske og ha full kontroll over hvordan infrastrukturen din er satt opp? Da kan det være interessant å begynne å se mot skyen.

Teknisk sett betyr en skyløsning at den kan hente og bruke data fra flere servere samtidig (sammenlignet med en enkelt server i delt hosting). Hvis én server blir overbelastet, hentes det mer ressurser fra en annen. Konsekvensen: mer ressurser for bedre ytelse.

Med samme analogi som tidligere kan man si at i skyen bor du litt mer for deg selv – uten at naboene spiser opp ressursene dine. Fordi du er litt på avstand, kan du ta dine egne beslutninger og finne løsninger som er optimalisert for akkurat din situasjon. Hvis du går tom for ressurser, kan du enkelt utvide ditt eget hus, noe som betyr at du enkelt kan oppgradere til flere ressurser når det passer deg.

Nettskyenpasser for deg som driver et nettsted med hyppige og store trafikktopper, og som ønsker fleksibilitet når det gjelder hvilke applikasjoner, brannmurer og operativsystemer du kan bruke. Med skyen gjør du hva du vil – men du tar deg av driften selv.

3 grunner til å vurdere skyen

  • Større frihet. Med nettskyen kan du kjøre applikasjoner og programmer som et webhotell ikke kan støtte. Men husk at med større frihet og fleksibilitet følger også et stort ansvar.
  • Skalerbarheten øker. De fleste nettsteder opplever svingende trafikk, spesielt nettbutikker. Ved å holde øye med toppene og bunnene kan du kontrollere hvordan og når ressursene dine brukes. På den måten vet du at du bare betaler for det du faktisk bruker, og at du ikke lar ubrukt kapasitet gå til spille.
  • Kort sagt får nettstedet ditt bedre forutsetninger for å fungere så raskt som mulig. Nettskyen kan gi bedre ytelse enn delt hosting fordi ressursene allokeres mer dynamisk, uten risiko for å bli påvirket av andre nettsteder. Å dele ressurser mellom servere er det samme som å ikke legge alle eggene i én kurv.

Viktig å understreke – skyløsninger krever og koster

For det første er en skyløsning ofte (men ikke alltid) dyrere enn et vanlig webhotell. Dette avhenger av hvilket webhotell du velger, men først og fremst avhenger det av hvor mye ressurser serveren din krever.

Kunnskap er også en viktig faktor. Som nevnt tidligere må du med din egen sky installere alt selv og sørge for å holde det oppdatert og sikkert. De som velger skyen, har ofte god forståelse for hva som trengs for å optimalisere og feilsøke, noe som er nødvendig ettersom de ikke kan henvende seg til oss for support. Hvis du har et forretningskritisk nettsted eller e-handel, vil du i den beste av verdener ha tilgang til support 24/7, 365 dager i året, i tilfelle noe skulle skje. Sørg for at du har folk i organisasjonen eller eksterne ressurser som kan hjelpe deg når det trengs, også i helger og ferier.

Verdt å nevne i denne sammenhengen: Vi tilbyr tjenester i form av skreddersydde skyløsninger der support og drift er inkludert sammen med den allerede høye ytelsen. For deg som vil ha alt og mer til.

…så bør du velge shared hosting eller cloud?

Ja, det er lett å føle seg komplisert når man er på utkikk etter hosting. Men det er best å fokusere på deg, og til syvende og sist handler det om hvordan du ser på dine behov og ditt kunnskapsnivå:

Kan du alt som skal til for å sette opp, optimalisere og oppdatere en nettside? Ønsker du mer kontroll og større mulighet til å administrere ressursene dine? Da bør du kanskje vurdere en egen skyløsning.

Vil du heller at det bare skal fungere? Er det relativt nytt for deg å drive din egen nettside? Vil du at det skal være så enkelt som mulig og ha tilgang til kyndig, teknisk support som kan hjelpe deg når du trenger det? Vurder en av våre webhotellpakker!